top of page
  • Writer's pictureDominika

Pieczone ziemniaki z twarożkiem i szczypiorkiem


Do pieczonych ziemniaków nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten szybki i łatwy przepis na pieczone ziemniaki to świetna opcja, jeśli potrzebujesz przekąski lub dodatku do grilla. Sprawdzają się również bardzo dobrze jako część dania głównego, szczególnie w przypadku pieczonego mięsa. Oto moja propozycja, jak można je podawać (z piersią z kaczki z chrupiącą skórką ):





Składniki


Ziemniaki Sól i pieprz Oliwa z oliwek Ser żółty   Sos: 20 g twarogu 20 g jogurtu Siekany szczypiorek 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)


Wykonanie




  1. Rozgrzej piekarnik do 220o C.

  2. Natnij ziemniaki w cienkie plasterki do 3/4 ich grubości (tak, aby spód trzymał plasterki razem - odsyłam do filmiku w razie wątpliwości). Umieść je na blaszce do pieczenia. Posyp solą i pieprzem i polej odrobiną oliwy z oliwek lub tłuszczu kaczego, jeśli go masz - ziemniaki będą jeszcze bardziej chrupiące :)

  3. Piecz ziemniaki przez 30–40 minut w zależności od wielkości ziemniaków (sprawdź, czy są gotowe widelcem).

  4. Po upieczeniu wyjmij je i umieść cienkie plastry sera między plasterkami ziemniaków i włóż z powrotem do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się stopi.

  5. Przygotuj dip. Rozmieszaj ser z jogurtem do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj trochę soli i pieprzu, a także szczypiorek i sprasowany czosnek i wymieszaj.

  6. Podawaj z dipem na boku lub na wierzchu ziemniaków.


Smacznego!!

67 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page