Do pieczonych ziemniaków nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten szybki i łatwy przepis na pieczone ziemniaki to świetna opcja, jeśli potrzebujesz przekąski lub dodatku do grilla. Sprawdzają się również bardzo dobrze jako część dania głównego, szczególnie w przypadku pieczonego mięsa. Oto moja propozycja, jak można je podawać (z piersią z kaczki z chrupiącą skórką ):
Składniki
Ziemniaki Sól i pieprz Oliwa z oliwek Ser żółty Sos: 20 g twarogu 20 g jogurtu Siekany szczypiorek 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 220o C.
Natnij ziemniaki w cienkie plasterki do 3/4 ich grubości (tak, aby spód trzymał plasterki razem - odsyłam do filmiku w razie wątpliwości). Umieść je na blaszce do pieczenia. Posyp solą i pieprzem i polej odrobiną oliwy z oliwek lub tłuszczu kaczego, jeśli go masz - ziemniaki będą jeszcze bardziej chrupiące :)
Piecz ziemniaki przez 30–40 minut w zależności od wielkości ziemniaków (sprawdź, czy są gotowe widelcem).
Po upieczeniu wyjmij je i umieść cienkie plastry sera między plasterkami ziemniaków i włóż z powrotem do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się stopi.
Przygotuj dip. Rozmieszaj ser z jogurtem do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj trochę soli i pieprzu, a także szczypiorek i sprasowany czosnek i wymieszaj.
Podawaj z dipem na boku lub na wierzchu ziemniaków.
Smacznego!!
Comments