top of page

Pierś z kaczki z chrupiącą skórą

Writer's picture: DominikaDominika



Głównym tematem tego postu jest to, jak zrobić chrupiącą skórę piersi z kaczki. Jeśli kiedykolwiek oglądaliście konkursy kulinarne, prawdopodobnie słyszeliście od sędziów opinie jak „skóra jest dobrze wypieczona i chrupiąca” lub „niestety skóra nie jest chrupiąca i nie jest przyjemna do jedzenia”. Prawda jest taka, że ​​dla większości ludzi, jeśli skóra kaczki lub kurczaka nie jest chrupiąca, a tłuszcz nie jest całkowicie wytopiony - skóra nie jest jadalna! Ogólnie bardzo lubię kaczkę, dlatego bardzo zależy mi na jej przygotowaniu. Duża część smaku piersi z kaczki jest ukryta w jej skórze i dlatego należy ją odpowiednio ugotować, aby wydobyć jak najwięcej tego smaku. Czy tak trudno jest osiągnąć ten idealny efekt? Nie bardzo - potrzebujesz trochę cierpliwości. Wymagane umiejętności - minimalne - jeśli postąpisz dokładnie wg mojego przepisu, za każdym razem otrzymasz idealnie chrupiącą skórkę kaczki i mięso ugotowane według własnych upodobań!


Składniki

piers z kaczki

sól

pieprz


Wykonanie


Jak wspomniałam wcześniej, głównym celem tego przepisu jest uzyskanie idealnej chrupiącej skóry kaczki. Jeśli chodzi o poziom ugotowania mięsa - ja lubie średnio wypieczone, więc na tym opieram końcowy czas gotowania. Jeśli wolisz dobrze wypieczone - po prostu zostaw mięso na 1 minutę dłużej na ogniu lub pozwól mu odpocząć na patelni przez 3-5 minut dłużej po zdjęciu z ognia. Cały sekret uzyskania chrupiacej skóry polega na stopieniu tłuszczu przed ugotowaniem mięsa. Można to osiągnąć jedynie poprzez powolne wytapianie na małym ogniu. W ten sposób wpływamy tylko na kawałek mięsa, który ma bezpośredni kontakt z patelnią - czyli na skórę i tłuszcz. Samo mięso zrobi się bardzo szybko, gdy skóra będzie gotowa. Jeśli zbyt szybko zwiększymy ogień, spalimy skórę, tłuszcz nadal będzie obecny, a mięso prawdopodobnie będzie za szybko zrobione i się przesuszy. W tym przepisie pokażę krok po kroku, jak prawidłowo przygotować pierś z kaczki, aby cieszyć się doskonałym smakiem tego mięsa z zachowaniem wszystkich jego walorów. Zaczynajmy!


  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy surową pierś z kaczki. Nacinam skórę na krzyż (w razie wątpliwości odsyłam do filmiku). Nie można naciąć zbyt głęboko, ponieważ chcemy naciąć tylko skórę, a nie mięso. Aby to zrobić szybko i skutecznie, najlepiej użyć ostrego noża - łatwiej jest kontrolować głębokość cięcia, jeśli nie trzeba używać zbyt dużego nacisku - nóż powinien wykonywać całą pracę, a nie mięśnie;) Zawsze jednak należy zachować ostrożność, przy użyciu bardzo ostrych narzędzi w kuchni - łatwo się skaleczyć!

  2. Doprawiam pierś z kaczki solą i pieprzem po obu stronach - należy dobrze wetrzeć przyprawy. Można użyć tyle przypraw, ile chcemy. Można także dodawać różne zioła lub przyprawy - ja lubię smak samego mięsa - dlatego ograniczam przyprawy do podstawowych.

  3. Następnie pierś z kaczki kładę na ZIMNEJ patelni skierowaną skórą w dół. Włączam kuchnię na bardzo niski poziom - 2 z 9 na kuchni indukcyjnej. W tym kroku chcemy rozgrzać tłuszcz.

  4. Po 4-5 minutach zwiększam ciepło - wybieram poziom 4. Nadal chcemy aby ciepło pozostało dość niskie. Tym razem można zauważyć, że tłuszcz zaczyna się stopniowo topić. Można zlewać tłuszcz do jakiegoś pojemnika, a później użyć go do pieczenia ziemniaków. Po około 20 minutach (to zależy od grubości tłusczu - należy obserwować) ciągłego wytapiania tłuszczu, który usuwamy z patelni kaczka powinna przestać go uwalniać. Oznacza to, że możemy rozpocząć proces przypiekania skóry i gotowania mięsa.

  5. Zwiększam ciepło - w moim przypadku do poziomu 6 - i obserwuję skórę. Powinna przybrać kolor ciemnobrązowy - co zajmuje około 2 minut. Wtedy odwracam mięso skórą do góry i smażę przez kolejną 1 minutę (dla średniego wypieczenia - różowe w środku) lub około 2 minut (dla mocniejszego wypieczenia - trzeba uważać, żeby nie przesuszyć).

  6. Zdejmuję patelnię z ognia i pozostawiam pierś na co najmniej 3 minuty na patelni skierowaną stroną mięsną w dół. W tym czasie proces gotowania trwa. Po odpoczynku pierś jest gotowa do podania.

  7. Można pokroić na plasterki - to świetny sposób na zaprezentowanie mięsa - i podawać z wybranym sosem lub jako danie główne z dowolnymi dodatkami.

  8. Ja lubię gęsty sos z czerwonego wina z dodatkiem śliwek do mojej piersi z kaczki, ale zostawię ten element Waszej kreatywności.


Smacznego!!


To moja propozycja jak mozna podać pierś z kaczki: z gotowaną quinoą, podsmażanymi młodymi porami, pieczonymi ziemniakami i sosem z pieczonych buraków i jeżyn:




1,972 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Subskrybuj!!

Aby być na bierząco z nowymi przepisami

Dziękuję za subskrybcję

bottom of page