Jeżeli szukacie nowego sposobu na podanie jajek - czy to na śniadanie czy też jako przekąska - polecam mój pomysł na jajka w panierce. Podawać je można z dowolnym sosem - ja wybrałam dip z avocado a do tego papryczkę chili - dla zaostrzenia smaku.
Składniki
jajka ugotowane na twardo
surowe jajko
bułka tarta
Do sosu:
avocado
łyżka majonezu lub jogurtu
sól
pieprz
natka z pietruszki
Do przybrania natka z pietruszki i papryczka chili
Wykonanie
Jajka ugotowane na twardo przekroić na połówki wzdłuż.
Rozgrzać olej w garnku do 180oC.
Jajka panierować w rozbitym surowym jajku i bułce tartej. Wkładać na rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia bułki tartej.
Przygotować sos. Do obranego avocado dodać majonez lub jogurt, ugnieść na pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać drobno pokrojoną natkę z pietruszki. Całość można zblendować aby otrzymać bardziej jednolita pastę.
Pastą udekorować jajka, można również przybrać natką i kawałkami niezbyt ostrej papryczki chili - bardzo dobrze komponuje się z jajkami i dodaje delikatnej ostrości.
Smacznego!!
Kommentarer