top of page
  • Writer's pictureDominika

Jajka w panierce


Jeżeli szukacie nowego sposobu na podanie jajek - czy to na śniadanie czy też jako przekąska - polecam mój pomysł na jajka w panierce. Podawać je można z dowolnym sosem - ja wybrałam dip z avocado a do tego papryczkę chili - dla zaostrzenia smaku.


Składniki

jajka ugotowane na twardo

surowe jajko

bułka tarta


Do sosu:

avocado

łyżka majonezu lub jogurtu

sól

pieprz

natka z pietruszki


Do przybrania natka z pietruszki i papryczka chili


Wykonanie



  1. Jajka ugotowane na twardo przekroić na połówki wzdłuż.

  2. Rozgrzać olej w garnku do 180oC.

  3. Jajka panierować w rozbitym surowym jajku i bułce tartej. Wkładać na rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia bułki tartej.

  4. Przygotować sos. Do obranego avocado dodać majonez lub jogurt, ugnieść na pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać drobno pokrojoną natkę z pietruszki. Całość można zblendować aby otrzymać bardziej jednolita pastę.

  5. Pastą udekorować jajka, można również przybrać natką i kawałkami niezbyt ostrej papryczki chili - bardzo dobrze komponuje się z jajkami i dodaje delikatnej ostrości.


Smacznego!!


77 views0 comments

Comments


bottom of page