top of page
  • Writer's pictureDominika

Wuzetka




Wszyscy na pewno dobrze znają ten czekoladowy deser. Jest prosty do zrobienia w domu i dzięki temu możemy częściej go mieć na stole. Moja propozycja to szybki czekoladowy biszkopt przełożony wiśniami i prostym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Nawet początkujący kucharz bez problemu je zrobi :)



Składniki

na 4 wuzetki:


4 jajka

10g kakao

40g mąki

30g maślanki lub jogurtu

50g cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Krem:

300ml śmietany kremówki

25g cukru pudru

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

30g serka mascarpone

15g maślanki lub jogurtu (opcjonalnie)


Polewa czekoladowa:

30g czekolady

30g mleka



Wykonanie


  1. Rozgrzej piekarnik do 160 ° C - grzałka góra i dół.

  2. Połącz mąkę z kakao. Dodaj jogurt lub maślankę do żółtek (biszkopt jest wilgotniejszy jeżeli dodamy maślankę lub jogurt - dłużej pozostaje świeży) oraz wanilię - wymieszaj. Dodaj cukier do białek, ubij, aż piana będzie miała gęstą kremową konsystencję. Dodaj żółtka i ubij mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Dodaj całą mąkę i wmieszaj też tylko aby połączyć z resztą masy. Wlej ciasto do formy około 22 cm: 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Piecz 16-20 minut - sprawdź patyczkiem, czy jest upieczony. Uważaj, aby nie wysuszyć biszkoptu. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia. Wyjmij z formy i zdejmij papier.

  4. Dodaj cukier puder i wanilię do śmietany, lekko ubij. Dodaj maślankę lub jogurt (sprawia, że ​​krem ​​nie jest tak słodki) i ser mascarpone. Ubij do sztywności.

  5. Biszkopt połóż na talerzu, spodem do góry. Nakłuj widelcem, aby utworzyć kanliki, dzięki którym lepiej się nasaczy. Nasącz biszkopt (używam wody z 2 łyżkami soku z kompotu wiśniowego, 1 łyżką cukru i aromatem rumowym).

  6. Przetnij biszkopt na pół. Rozłóż warstwę wiśni na jednej części. Przykryj kremem (do tego używam rękawa cukierniczego, ponieważ trudno jest rozsmarować krem ​​na wiśniach). Przykryj drugą warstwą biszkoptu, delikatnie dociśnij.

  7. Rozpuść czekoladę z mlekiem. Rozlej cienką warstwę na wierzchu ciasta. Poczekaj aż zastygnie. Jeśli na czekoladzie występują nierówne ślady, po jej zastygnięciu można użyć gorącego noża, aby je wyrównać.

  8. Pokrój ciasto na 4 kawałki, wyciśnij 1 kremową rozetę na każdym i gotowe. Smacznego!!

102 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page