
Wszyscy na pewno dobrze znają ten czekoladowy deser. Jest prosty do zrobienia w domu i dzięki temu możemy częściej go mieć na stole. Moja propozycja to szybki czekoladowy biszkopt przełożony wiśniami i prostym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Nawet początkujący kucharz bez problemu je zrobi :)
Składniki
na 4 wuzetki:
4 jajka
10g kakao
40g mąki
30g maślanki lub jogurtu
50g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem:
300ml śmietany kremówki
25g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
30g serka mascarpone
15g maślanki lub jogurtu (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa:
30g czekolady
30g mleka
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 160 ° C - grzałka góra i dół.
Połącz mąkę z kakao. Dodaj jogurt lub maślankę do żółtek (biszkopt jest wilgotniejszy jeżeli dodamy maślankę lub jogurt - dłużej pozostaje świeży) oraz wanilię - wymieszaj. Dodaj cukier do białek, ubij, aż piana będzie miała gęstą kremową konsystencję. Dodaj żółtka i ubij mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Dodaj całą mąkę i wmieszaj też tylko aby połączyć z resztą masy. Wlej ciasto do formy około 22 cm: 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 16-20 minut - sprawdź patyczkiem, czy jest upieczony. Uważaj, aby nie wysuszyć biszkoptu. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia. Wyjmij z formy i zdejmij papier.
Dodaj cukier puder i wanilię do śmietany, lekko ubij. Dodaj maślankę lub jogurt (sprawia, że krem nie jest tak słodki) i ser mascarpone. Ubij do sztywności.
Biszkopt połóż na talerzu, spodem do góry. Nakłuj widelcem, aby utworzyć kanliki, dzięki którym lepiej się nasaczy. Nasącz biszkopt (używam wody z 2 łyżkami soku z kompotu wiśniowego, 1 łyżką cukru i aromatem rumowym).
Przetnij biszkopt na pół. Rozłóż warstwę wiśni na jednej części. Przykryj kremem (do tego używam rękawa cukierniczego, ponieważ trudno jest rozsmarować krem na wiśniach). Przykryj drugą warstwą biszkoptu, delikatnie dociśnij.
Rozpuść czekoladę z mlekiem. Rozlej cienką warstwę na wierzchu ciasta. Poczekaj aż zastygnie. Jeśli na czekoladzie występują nierówne ślady, po jej zastygnięciu można użyć gorącego noża, aby je wyrównać.
Pokrój ciasto na 4 kawałki, wyciśnij 1 kremową rozetę na każdym i gotowe. Smacznego!!
Comments