top of page
Writer's pictureDominika

Torcik truskawkowy


Sezon na truskawki tuż tuż, a ja zawsze szukam nowych pomysłów na ciasta z wykorzystaniem owoców. W tym roku ten oto torcik wskoczył na pierwsze miejsce ciast sezonu!! Nie tylko pięknie wyglada ale i super smakuje. Jest lekki i pyszny i na jednym kawałku ciężko skończyć;)

Zrobiony jest na bazie biszkoptu genueńskiego, który jest niesamowicie puszysty, miękki i długo zachowuje wilgotność. Razem z truskawkami i kremem jogurtowym efekt smakowy jest powalający a wygląd przyciągnie każde oko.


Składniki

forma 18x18 cm


Biszkopt:

310-315g jajek

150g cukru

płaska łyżeczka soli

40g miodu

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

60g mleka

150g mąki tortowej

40g skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej

60g stopionego masła


Krem:

600ml śmietany kremówki (pomyłka w filmiku)

150g jogurtu naturalnego lub typu greckiego

50g cukru pół łyżeczki ekstraktu z wanilii


600g truskawek

Inne owoce do dekoracji wg uznania


Wykonanie



Do wykonnania tego torcika użyłam biszkoptu genueńskiego - wymaga on nieco więcej pracy niż zwykły biszkopt - ale naprawdę warto ten dodatkowy wysiłek włożyć, bo efekt jest super!! Biszkopt jest bardzo puszysty i miękki jak gąbka, a do tego na dłużej zachowuje wilgotność i prawie nie trzeba go nasączać. Jeżeli macie ochotę użyć innego biszkoptu - nie ma problemu - to nie on jest tu w końcu głównym bohaterem;)


  1. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Wszystkie składniki wyjąć co najmniej na godzinę wcześniej z lodówki - muszą być w temperaturze pokojowej lub nawet cieplejsze.

  3. Całe jajka wbić do dużej miski, dodać cukier, sól i miód - dokładnie wymieszać.

  4. Przygotować kąpiel wodną - można do mniejszej miski wlać wrzątek i miskę z jajkami postawić na niej, tak aby sam spód dotykał wody lub zagotować wodę w garnku i postawić miskę z jajkami na wierzchu aby tylko para ją ogrzewała od spodu.

  5. Miskę z jajkami postawic na kąpieli wodnej i cały czas mieszając czekać aż masa jajeczna osiągnie temperaturę 40-42 oC. Zdjąć miskę z kąpieli wodnej i zacząć ubijać mikserem.

  6. Po mniej więcej 3 minutach ubijania - kiedy piana zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy - dodać ekstart z wanilii. Ubijac dalej co najmniej 5 minut.

  7. Piana jest gotowa do dalszego etapu kiedy osiągnie konsystencję gęstej śmietany, lub kiedy po wyjęciu trzepaczki można na wierzchu napisać literę, a ona jest widoczna przez około minutę - nie zapada się od razu w ciasto. (w razie wątpliwości proszę sprawdzić filmik)

  8. Mleko podgrzać do temperatury około 40-45oC. Wlewać powoli najlepiej po łyżce lub szpatułce aby nie wleciało od razu na samo dno miski. Dokładnie wymieszać z resztą piany.

  9. Mąkę dodawać co najmniej w dwóch partiach - za każdym razem przesiać do miski z pianą. dokładnie wmieszać aby nie została żadna sucha mąka. Robic to delikatnie aby piana nie opadła.

  10. Masło podgrzać do temperatury 45-50oC. Do miski z masłem przełożyć trochę piany i dokładnie wymieszać. Następnie przelać maślaną pianę do reszty ciasta i dokładnie wymieszac do uzyskania jednolitej masy - powoli, aby nie powstało zbyt dużo bąbelków powietrza.

  11. Piekarnik rozgrzać do 175oC grzałka góra i dół.

  12. Ciasto przelać do formy i patyczkiem pozbyć się większości pęcherzyków powietrza. Można również uderzyć formą kilka razy o blat.

  13. Wstawić formę do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 165oC. Piec przez 30 minut - lub do suchego patyczka.

  14. Po wyjęciu z piekarnika formę należy rzucić- na ziemię lub 2 razy o blat z niedużej wysokości - zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu - to nie żart - naprawdę trzeba rzucić ciastem;)

  15. Ciasto wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia.

  16. Przygotować syrop do namaczania. Do szkalnki z ciepłą wodą dodać cukier, aromat i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

  17. Przygotować krem. Do miski wlać śmietanę, dodać cukier oraz wanilię a także jogurt. Ubić na krem - niezupełnie na sztywno - chcemy aby krem dał się łatwo rozsmarowywać.

  18. Przygotować truskawki - odciąć szypułki i przekroić na pół.

  19. Po wystygnięciu biszkoptu zdjąć z niego papier i przeciąć na 3 równe warstwy - sam wierzch odkroić bardzo cieniutko.

  20. Dolna warstwę skropic syropem - wedle uznania. Wyłożyć na nią odrobinę kremu i rozsmarować cienką warstwę. Aby wszystkie warstwy były równe warto używać czegoś do mierzenia ilości używanego kremu - ja stosuję łyżkę do lodów.

  21. Układać truskawki - najpierw na około po obwodzie ciasta grubszą strona na zewnatrz, pózniej wypełnić środek ciasta. (w razie wątpliwości prosze sprawdzić na filmiku)

  22. Przykryć truskawki większą ilościa kremu i dokładnie rozsmarować tak, aby przykryć truskawki. Rozsmarowując delikatnie nalezy krem dociskać - aby wypełnić przestrzenie pomiędzy owocami.

  23. Nałożyć kolejną warstwę biszkoptu i powtórzyć to, co przy pierwszej warstwie.

  24. Nałożyć ostatnia warstwę biszkoptu - tą warstwę trochę mocniej można nasączyć, aby łatwiej się kroiło ciasto i nie miażdżyło owoców. Nałożyć cienką warstwę kremu i wyrównać wierzch. Wstawić na 4-5 godzin lub na noc do lodówki.

  25. Po wyjęciu z lodówki odcią bardzo ostrym nożem bardzo cieniutko brzegi ciasta aby wyłonić piękne warstwy.

  26. Przyozdobić ciasto używając tego samego kremu i szprycy cukierniczej z dowolną końcówką. Ułożyć wybrane owoce na wierzchu - ja użyłam kiwi, truskawek, borówek oraz moreli - dla różnorodności kolorów.

Smacznego!!

492 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page