top of page

Sernik, który nie opada

Writer's picture: DominikaDominika

Jeżeli lubicie sernik, ale macie problem z tym że pięknie wyrasta w trakcie pieczenia, po czym przeżywacie rozczarowanie kiedy po raz kolejny opada tuż po wyjęciu z piekarnika, mój przepis da Wam rozwiązanie aby sernik zawsze wychodził pięknie rumiany, puszysty z idealnie równym wierzchem. Ten sernik nigdy nie opadnie. Jest to tzw. sernik nowojorski.


Składniki

na tortownicę 22cm średnicy


Spód:

150g kruszonych herbatników

85g stopionego masła

1/2 łyżeczki cynamonu


Masa serowa:

1kg sera typu Philadelphia

150g cukru

5 jajek

40g skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej

1/2 łyżeczki soli

80ml kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka z jednej cytryny

2ml olejku pomarańczowego lub skórka z połowy pomarańczy

mała puszka brzoskwiń (opcjonalnie)


Wykonanie


  1. Rozgrzej piekarnik do 160oC.

  2. Rozbij herbatniki na małe kawałki (zwykle używam blendera lub robota kuchennego). Połącz zmiażdżone herbatniki, cynamon i stopione masło. Dobrze wymieszaj. Mieszanka powinna być nieco lepiąca. Przygotuj formę do pieczenia, posmaruj boki odrobiną masła i przykryj zewnętrzną dolną część folią aluminiową, aby uniknąć ewentualnych wycieków. Umieść mieszankę herbatników na spodzie formy do pieczenia. Rozłóż równomiernie i dobrze dociśnij, aby sklejała się ze sobą i utworzyła 1 cm krawędź zachodzącą na boki formy.

  3. Włóż formę do piekarnika i piecz maksymalnie 8 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź, a następnie włóż do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.

  4. Podnieś temperaturę piekarnika do 220oC.

  5. Umieść ser w misce do miksowania. (Zdecydowanie polecam użyć miksera stojącego do tego ciasta, jeśli go masz). Mieszaj na małych obrotach miksera, aż ser będzie bardzo puszysty - około 5 minut. Łopatką zdejmij ser z boków i spodu miski, a także z końcówek do ubijania, aby uniknąć niewymieszanych grudek - nie rozpuszczą się podczas pieczenia. Zwykle zgarniam ser co 2 minuty podczas całego procesu.

  6. Dodaj cukier, mąkę kukurydzianą/ziemniaczaną, trochę soli i mieszaj, aż dobrze się połączą. Pamiętaj, aby zeskrobać masę z boków i dna miski.

  7. Rozbij jajka - połącz żółtka z białkami. Dodaj jajka w 3 częściach mieszając cały czas, aby dobrze połączyć. Zeskrob masę z boków i dna miski.

  8. Dodaj śmietanę, skórkę z cytryny, wanilię i skórkę pomarańczową lub olej. Dobrze wymieszaj. Wtym czasie przynajmniej raz zeskrob masę ze ścianek miski.

  9. Jeśli używasz brzoskwiń, połóż je na upieczonym spodzie ciasta. Masę serowa powoli wlej na upieczony spód. Możesz potrząsnąć lub nawet lekko uderzyć formą w blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Wyrównaj wierzch ciasta.

  10. Włóż formę do piekarnika i piecz przez 15 minut lub do momentu, aż sam wierzch zacznie się przyrumieniać. Obniż temperaturę do 100oC i piecz przez kolejne 1h 15 minut.

  11. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku przez 30 minut. Następnie otwórz drzwi i zostaw ciasto na kolejne 15 minut. W ten sposób ciasto nie ulegnie szokowi termicznemu i nie opadnie po wyjęciu.

  12. Po wyjęciu ciasta z piekarnika oddziel boki ciasta od formy nożem. Odstaw do wystygnięcia w formie na co najmniej 8 godzin. Jeśli umieścisz sernik w lodówce, zsiądzie sie nieco mocniej i będzie mniej puszysty.

  13. Na specjalne okazje dekoruję sernik aby przypominał tort - używam bitej śmietany i wybranych owoców. Dekorację pozostawiam Waszemu uznaniu.


Smacznego!!

476 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Subskrybuj!!

Aby być na bierząco z nowymi przepisami

Dziękuję za subskrybcję

bottom of page