top of page
Writer's pictureDominika

Panna cotta z musem owocowym


Jest to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Bardzo lekki, zimny i idealny na gorące dni. Panna cotta jest bardzo podobna w smaku do lodów waniliowych, a mus owocowy zastępuje polewę i pięknie się komponuje ze słodką kremową częścią. Można również zastąpić mus galaretką i podawać z dowolnie wybranymi owocami, orzechami czy też innymi dodatkami - według uznania. Propozycja prezentacji - w szklaneczkach, panna cotta pod skosem - pięknie wygląda i nadaje się jako deser na specjalne okazje, lub też aby zaskoczyć rodzinę. Deser świetnie sprawdza sie gdy nie mamy możliwości przygotowania niczego tuż przed podaniem - można go naszykować dużo wcześniej i przechowywac w lodówce do czasu podania. Gorąco polecam!!


Składniki

na 4 porcje


15g żelatyny w proszku

70ml zimnej wody


Panna cotta:

200ml mleka

400ml śmietany kremówki

2-2,5 łyżki cukru

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Mus:

200g owoców (mrożonych lub świeżych - ja używam głównie malin, z dodatkiem truskawek i kilku jeżyn)

1-2 łyżki cukru

50ml wody (do blendowania)

100ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny


Owoce do dekoracji


Wykonanie




  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia - w ten sposób bardzo szybko się później rozpuści.

  2. Przygotowujemy szklanki, w których będziemy podawać deser. Jeżeli chcecie aby panna cotta była pod skosem należy szklanki ułożyć pod kątem najlepiej używając form do mufinek. Do każdego zagłębienia można włożyć jakąś podstawkę aby dodać stabilności szklankom - po dokładne instrukcje odsyłam do filmiku. Pamiętajcie aby formę ze szklankami położyć na stabilnej desce lub blaszce, którą później łatwo będzie przenieść do lodówki!!

  3. Do garnka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy wanilię oraz cukier i mieszając podgrzewamy do zagotowania.

  4. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2/3 przygotowanej wcześniej żelatyny i mieszamy do rozpuszczenia. Nie gotujemy już płynu aby ęelatyna nie straciła właściwości.

  5. Przelewamy płyn do przygotowanych szklanek - można to robić stopniowo, dolewając po trochu aby we wszystkich szklankach była mniej więcej taka sama ilość płynu.

  6. Przenosimy ostrożnie tackę ze szklankami do lodówki i chłodzimy 4-5 godzin, aż panna cotta stężeje.

  7. Kiedy panna cotta jest już gotowa, przygotowujemy mus owocowy. Używamy robota kuchennego lub blendera do zmiksowania owoców. Wrzucamy do pojemniczka owoce, cukier oraz wlewamy odrobinę wody. Miksujemy. Do szklanki z gorącą wodą dodajemy pozostałą 1/3 żelatyny i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do musu i mieszamy dokładnie. Jeżeli chcemy zastąpić mus galaretką można dodać więcej żelatyny i mus stężeje na sztywno.

  8. Mus wlewamy stopniowo po łyżce do szklanek z panna cottą. Chłodzimy 2 godziny.

  9. Po wyjęciu z lodówki przybieray owocami i podajemy.


Smacznego!!


5,744 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page