Jeżeli jesteście fanami japońskich przysmaków, ten deser na pewno nie umknął Waszej uwadze. Nie można go niestety prawie nigdzie spróbować poza krajami azjatyckimi, więc jedynie pozostaje nam go zrobić samemu. Po wypróbowaniu większości przepisów, zakończonych porażkami w różnym stopniu, stworzyłam swoją własną niezawodną recepturę, która pozwoli Wam uzyskać efekt najbardziej zbliżony do oryginalnych japońskich naleśników sufletowych.
W celu osiągnięcia naprawdę wysokich naleśników polecam użyć metalowych pierścieni prezentacyjnych - można je kupić w większych supermarketach typu Auchan lub w internecie. Próbowałam robić naleśniki bez nich, ale zawsze pięknie wyrastały po czym zamieniały się w cienki placek tuż po zdjęciu z patelni - nie takiego efektu oczekuję ;) Dlatego też po prostu zaczęłam stosować pierścienie i nie bawię się już w udoskonalanie przepisu - po prostu cieszę się pięknie wysokimi i puszystymi naleśnikami sufletowymi.
Składniki
na 2 naleśniki o średnicy 9 cm
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki maślanki
1/2 łyżeczki vanilli
Do serwowania owoce, bita smietana, polewa lub lody
Wykonanie
Umieść patelnię, wystarczająco dużą i głęboką, aby łatwo mieściła dwa pierścienie o średnicy 9 cm i wysokości 5 cm (aby można było przykryć je pokrywką), na małym ogniu (w skali 0-9 używam 3). Posmaruj patelnię odrobiną oleju aby naleśniki nie przywarły.
Przygotuj metalowe pierścienie o średnicy około 9 cm i wysokości 5 cm. Używam pierścieni prezentacyjnych. Ale możesz zrobić je z tekturowego paska pokrytego folią aluminiową - używałam ich sama i działały.
Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z maślanką i ekstraktem waniliowym. Do białek dodaj cukier i ubijaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany - nie ubijaj na sztywno!!
Dodaj mieszankę żółtek i ubijaj kilka sekund, tylko aby połączyć. Dodaj przesianą mąkę i wmieszaj powoli - możesz to zrobić za pomocą szpatułki lub ręcznej trzepaczki, aby być delikatniejszym i nie pozbawić piany puszystości. Umieść pierścienie na patelni, włóż paski papieru do pieczenia do środka. Wlej ciasto do dwóch pierścieni.
Bardzo ważne - dodaj kilka kropel wody po bokach patelni - tak, aby nie dostała się pod pierścienie. Woda sprawi, że naleśniki będą jednocześnie parowane. Przykryj pokrywką i smaż przez 15 minut. W razie potrzeby uzupełniaj wodę - gdy odparuje.
Przygotuj talerze do serwowania. Zazwyczaj podaję naleśniki z bitą śmietaną, kilkoma owocami i sosem czekoladowym. Tradycyjnie podaje się je zwykle z lodami;)
Zdejmij pokrywkę i delikatnie dotknij górnej części naleśników. Jeśli twój palec nie pozostawia żadnych śladów, a ciasto jest nieco sprężyste w dotyku - gotowe!. Możesz usunąć pierścienie i delikatnie odkleić papier do pieczenia z naleśników. Mogą bardzo delikatnie opaść - ale to jest normalne - do jakiego stopnia widać na filmiku. Można je odwrócić, aby zarumienić po drugiej stronie - ale nie dłużej niż 1-2 minuty, tylko aby pojawiło się trochę koloru na górnej części.
Podawać prosto z patelni. Nie powinny opaść, gdy zdejmiesz je z ognia, ale najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe :)
Smacznego!!
Comments