Czekoladowe fondanty są idealnym deserem dla miłośników czekolady, bez względu na wiek. Są jak rozpakowywanie prezentu, każdy nie może sie doczekać żeby zobaczyć co jest w środku. A do tego jest super szybki i łatwy do zrobienia. Mój przepis gwarantuje idealnie płynne czekoladowe wnętrze za każdym razem - i co najważniejsze nie jest to niedopieczone, surowe ciasto - co jest częstym przypadkiem w wielu przepisach.
Składniki
na 2 większe lub3 mniejsze ciastka
50g ciemnej czekolady
50g masła
1 łyżka cukru (20g)
1 jajko
1 łyżka kakao (10g)
2 Lindorki lub kulki ganacha (przepis poniżej)
Wykonanie
Jeżeli chcesz użyć własnego ganacha, musisz go przygotować co najmniej kilka godzin wcześniej, gdyż musi się zsiąść w lodówce. Jest to czekolada - najlepeij 70% kakao - rozpuszczona w proporcji wagowej 1:1 z mlekiem. Dobrze wymieszana a następnie przelana do foremek na czekoladki lub miski i wstawiona do lodówki aby zastygnąć. Po zastygnięciu jest dużo miękciejsza i można z niej łatwo formować kulki - zwykłą łyżeczką wyjmujemy kawałek ganacha i formujemy kulkę w dłoniach. Można tez użyć małej łyżki do lodów lub łyżeczek do melona.
Jeżeli korzystamy z foremek do czekoladek mamy gotowe kształtne kulki do naszego fondanta. Ogólnie kulki z ganacha sa świetnymi trufelkami, mozna je psypać kakao lub wiórkami kokosowymi albo też posiekanymi orzechami i delektować się pysznycmi truflami własnej roboty:)
A teraz do dzieła!
Rozgrzej piekarnik do 215oC.
Przygotuj foremki do muffinek. Jeśli używasz metalowych, upewnij się, żeby psmarować masłem po bokach. Używam silikonowych, więc olej nie jest potrzebny.
Czekoladę rozpuść z masłem. Ja robię to w mikrofali - w 2 etapach - żeby nie spalić czekolady i aby masło nie "wybuchło".
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj cukier i ubij, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany (widać dokładnie na filmiku). Dodaj żółtko i krótko zmiksuj, tylko aby połączyć. Przesiej do tego kakao, i też ubij na niskich obrotach tylko chwilkę aby połączyć - nie za długo, żeby piana nie opadła.
Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszaj, aby połączyć.
Włóż po 1 łyżce ciasta do foremek na muffinki. Umieść w niej jedną czekoladkę Lindor lub ganache. Przykryj kolejną łyżką ciasta. Upewnij się, że nadal jest miejsce na wyrośnięcie ciasta podczas pieczenia. Zazwyczaj wypełniam do samej krawędzi foremek.
Piecz fondanty nie dłużej niż 6 minut - w zależności od wielkości posiadanych form. Zwykle piekę 5 minut - ale moje formy są małe. Z podanej partii mogę zrobić 3 ciastka.
Podczas pieczenia ciastek możesz przygotować talerze do serwowania. Zazwyczaj podaję fondanty z serkiem mascarpone, bitą śmietaną lub lodami i kwaśnymi owocami, aby przełamać słodycz czekolady.
Po upieczeniu przekręć formę prosto na talerz do serwowania i wierzch możesz posypać cukrem pudrem. Podawaj jeszcze ciepłe :)
Smacznego!!
Comentários