
Te małe orzechowe, kruche i wilgotne ciasteczka są super szybkie i łatwe do przygotowania. Co więcej, można je robić z różnymi mąkami, a także połączyć z różnymi dodatkami tworząc nowe wersje smakowe. Każda osoba może dostosować je do swoich indywidualnych preferencji. To, co sprawia, że Friandsy są świetnym deserem, to minimalna ilość wysiłku potrzebnego do ich przygotowania - są idealne, nawet dla początkujących kucharzy. Więc aby nie marnować więcej czasu - złap miskę i mikser i zaczynamy!
Składniki
(na 12 małych babeczek):
120g stopionego masła
85g mąki
¾ łyżki proszku do pieczenia
42g mielonych migdałów
36g mielonych orzechów laskowych
36g mielonych pistacji
135g cukru
5 białek / 200g
1 łyżeczka extraktu z wanilii
Maliny
Pokrojone pistacje
Do podania - cukier puder
Wykonanie
Zanim zaczniemy cokolwiek mieszać, prawdopodobnie zapytacie, skąd wziąć mielone pistacje lub orzechy laskowe. Jeśli możesz znaleźć te drugie w niektórych sklepach, nigdzie nie widziałam mielonych pistacji. Trzeba kupić obrane, niesolone orzechy pistacji i zmielić w młynku do kawy lub robocie kuchennym - i voila - masz świeżo zmielone pistacje;)
W tym przepisie można również użyć tylko zmielonych migdałów - po prostu zastąp pozostałe orzechy migdałami. Lub jeśli chcesz zrobić wersję czekoladową, możesz zastąpić dwie łyżki mielonych orzechów kakao - oto, jak łatwo można dostosować te ciastka do własnych potrzeb !!
A teraz do dzieła!!
Rozgrzej piekarnik do 140oC z termoobiegiem [lub do 150oC bez termoobiegu]
Umieść białka w misce - wystarczająco dużej, aby na końcu pomieściła wszystkie składniki. Ubij białka, aż będą puszyste, ale nie całkowicie sztywne.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz świeżych malin i posiekanych pistacji). Mieszaj aż do połączenia.
Przełóż ciasto do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Jeśli używasz metalowych foremek - musisz pokryć ściany odrobiną masła i opruszyć mąką - aby ciasto nie przylegało do ścian. Jeśli używasz silikonowych - jak ja na filmiku - nie musisz nic robić, aby je przygotować (dlatego je uwielbiam!). Dobrze wstrząśnij foremkmi, aby usunąć pęcherzyki powietrza - aby babeczki wyrosły równomiernie. Udekoruj świeżymi malinami i posiekanymi pistacjami.
Umieść foremki w piekarniku na środkowej półce. Piecz przez 20–25 minut (w zależności od tego, jak duże są foremki). Kiedy będą gotowe? Rosną do co najmniej wysokości foremki i są rumiane, po włożeniu do nich drewnianego patyka - powinien wyjść czysty (nie przykleja się do niego surowe ciasto), lub kiedy dotkniesz wierzchu babeczki, powinna być sprężysta.
Wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej około 15 minut, zanim wyjmiesz je z foremek.
Po schłodzeniu można je posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!!
ความคิดเห็น