top of page
  • Writer's pictureDominika

Babeczki orzechowe z pistacjami i malinami


Te małe orzechowe, kruche i wilgotne ciasteczka są super szybkie i łatwe do przygotowania. Co więcej, można je robić z różnymi mąkami, a także połączyć z różnymi dodatkami tworząc nowe wersje smakowe. Każda osoba może dostosować je do swoich indywidualnych preferencji. To, co sprawia, że ​​Friandsy są świetnym deserem, to minimalna ilość wysiłku potrzebnego do ich przygotowania - są idealne, nawet dla początkujących kucharzy. Więc aby nie marnować więcej czasu - złap miskę i mikser i zaczynamy!


Składniki

(na 12 małych babeczek):


120g stopionego masła

85g mąki

¾ łyżki proszku do pieczenia

42g mielonych migdałów

36g mielonych orzechów laskowych

36g mielonych pistacji

135g cukru

5 białek / 200g

1 łyżeczka extraktu z wanilii

Maliny

Pokrojone pistacje


Do podania - cukier puder


Wykonanie



Zanim zaczniemy cokolwiek mieszać, prawdopodobnie zapytacie, skąd wziąć mielone pistacje lub orzechy laskowe. Jeśli możesz znaleźć te drugie w niektórych sklepach, nigdzie nie widziałam mielonych pistacji. Trzeba kupić obrane, niesolone orzechy pistacji i zmielić w młynku do kawy lub robocie kuchennym - i voila - masz świeżo zmielone pistacje;)

W tym przepisie można również użyć tylko zmielonych migdałów - po prostu zastąp pozostałe orzechy migdałami. Lub jeśli chcesz zrobić wersję czekoladową, możesz zastąpić dwie łyżki mielonych orzechów kakao - oto, jak łatwo można dostosować te ciastka do własnych potrzeb !!

A teraz do dzieła!!


  1. Rozgrzej piekarnik do 140oC z termoobiegiem [lub do 150oC bez termoobiegu]

  2. Umieść białka w misce - wystarczająco dużej, aby na końcu pomieściła wszystkie składniki. Ubij białka, aż będą puszyste, ale nie całkowicie sztywne.

  3. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz świeżych malin i posiekanych pistacji). Mieszaj aż do połączenia.

  4. Przełóż ciasto do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Jeśli używasz metalowych foremek - musisz pokryć ściany odrobiną masła i opruszyć mąką - aby ciasto nie przylegało do ścian. Jeśli używasz silikonowych - jak ja na filmiku - nie musisz nic robić, aby je przygotować (dlatego je uwielbiam!). Dobrze wstrząśnij foremkmi, aby usunąć pęcherzyki powietrza - aby babeczki wyrosły równomiernie. Udekoruj świeżymi malinami i posiekanymi pistacjami.

  5. Umieść foremki w piekarniku na środkowej półce. Piecz przez 20–25 minut (w zależności od tego, jak duże są foremki). Kiedy będą gotowe? Rosną do co najmniej wysokości foremki i są rumiane, po włożeniu do nich drewnianego patyka - powinien wyjść czysty (nie przykleja się do niego surowe ciasto), lub kiedy dotkniesz wierzchu babeczki, powinna być sprężysta.

  6. Wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej około 15 minut, zanim wyjmiesz je z foremek.

  7. Po schłodzeniu można je posypać cukrem pudrem przed podaniem.


Smacznego!!

80 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page