top of page
Writer's pictureDominika

Barszcz Ukraiński


Nikomu nie muszę chybą przedstawiać tej zupy. Barszcz ukraiński często gości na moim stole - jest pyszny, sycący i ma niesamowity kolor - idealny!

Przedstawiam Wam moją wersje z fasolą i kwaśną śmietaną oraz koperkiem. Można dodać oczywiście ugotowane ziemniaki i podać w wybranej formie. W każdym wydaniu jest świetny i tak prosty do zrobienia!



Składniki:

2 małe cebule

20g masła

4 średnie buraki

1 pietruszka

3 marchewki

kawałek nieduży selera

2l bulionu mięsnego lub warzywnego

1 ząbek czosnku

200g ugotowanej fasoli typu Jaś (może być gotowa w puszce)

1 duża łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 pomidory obrane ze skóry

liść laurowy

ziele angielskie

sól

pieprz


Do podania:

śmietana kwaśna

koperek



Wykonanie


  1. Do wysokiego garnka wrzucamy masło i topimy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy do miękkości.

  2. W międzyczasie ścieramy na grubej tarce resztę warzyw.

  3. Dodajemy starte warzywa do cebuli i smażymy wszystko przez mniej więcej 5 minut - żeby wydobyć najlepsze smaki z warzyw. Dolewamy bulion, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 20 minut - do zmięknięcia warzyw.

  4. Dodajemy czosnek, fasolę oraz koncentrat lub pomidory. W tym moemencie można również dodać pokrojone w kostkę surowe ziemniaki, jeżeli chcemy je dołączyć do zupy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez następne 10 minut - lub do zmięknięcia ziemniaków.

  5. Podaję z łyżką kwaśnej śmietany i koperkiem.


Smacznego!!

56 views0 comments

Comentarios


bottom of page