Nikomu nie muszę chybą przedstawiać tej zupy. Barszcz ukraiński często gości na moim stole - jest pyszny, sycący i ma niesamowity kolor - idealny!
Przedstawiam Wam moją wersje z fasolą i kwaśną śmietaną oraz koperkiem. Można dodać oczywiście ugotowane ziemniaki i podać w wybranej formie. W każdym wydaniu jest świetny i tak prosty do zrobienia!
Składniki:
2 małe cebule
20g masła
4 średnie buraki
1 pietruszka
3 marchewki
kawałek nieduży selera
2l bulionu mięsnego lub warzywnego
1 ząbek czosnku
200g ugotowanej fasoli typu Jaś (może być gotowa w puszce)
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 pomidory obrane ze skóry
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
Do podania:
śmietana kwaśna
koperek
Wykonanie
Do wysokiego garnka wrzucamy masło i topimy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy do miękkości.
W międzyczasie ścieramy na grubej tarce resztę warzyw.
Dodajemy starte warzywa do cebuli i smażymy wszystko przez mniej więcej 5 minut - żeby wydobyć najlepsze smaki z warzyw. Dolewamy bulion, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 20 minut - do zmięknięcia warzyw.
Dodajemy czosnek, fasolę oraz koncentrat lub pomidory. W tym moemencie można również dodać pokrojone w kostkę surowe ziemniaki, jeżeli chcemy je dołączyć do zupy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez następne 10 minut - lub do zmięknięcia ziemniaków.
Podaję z łyżką kwaśnej śmietany i koperkiem.
Smacznego!!
Comentarios