Oto moja propozycja bardzo świeżej sałatki lub też surówki w zasadzie na każdą porę roku. Idealnie nadaje się do mięs jak i ryb. Może też doskonale służyć jako przekąska. Ważne jest aby nie przegotować jarmużu gdyż traci on wtedy swój piękny kolor ale także większość zdrowotnych właściwości. Paprykę można sparzyć wtedy nie ma tak mocnego smaku ale nadal zachowuje chrupkość. Co do ciecierzycy, ja zazwyczaj używam ta z puszki - czysta prostota i szybkość przygotowania. Można oczywiście dodać również inne elementy aby wzbogacić sałatkę:) Limitem - wyobraźnia;)
Składniki
300 g świeżego jarmużu
2 papryki
Puszka ciecierzycy
Szczypior lub cebula
sól
pieprz
oliwa
Wykonanie
Jarmuż porwać na małe kawałki - odrzucić grube części łodyg. Gotować w osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić.
Paprykę pokroić w kostkę - jak dużą zależy od upodobań. Można sparzyć.
Ciecierzycę odcedzić - jeżeli używamy takiej z puszki - można przepłukać wodą. Jeżeli chcemy sami ugotować ciecierzycę należy zrobić to odpowiednio wcześniej.
Szczypior lub cebulke pokroić.
Wszystko wrzucić do miski, wymieszać. Dodać do smaku sól i pieprz, wymieszać. Polać oliwą i serwować - najlepiej na zimno.
Smacznego!!
Comments