top of page
  • Writer's pictureDominika

Świeża sałatka z jarmużu i ciecierzycy


Oto moja propozycja bardzo świeżej sałatki lub też surówki w zasadzie na każdą porę roku. Idealnie nadaje się do mięs jak i ryb. Może też doskonale służyć jako przekąska. Ważne jest aby nie przegotować jarmużu gdyż traci on wtedy swój piękny kolor ale także większość zdrowotnych właściwości. Paprykę można sparzyć wtedy nie ma tak mocnego smaku ale nadal zachowuje chrupkość. Co do ciecierzycy, ja zazwyczaj używam ta z puszki - czysta prostota i szybkość przygotowania. Można oczywiście dodać również inne elementy aby wzbogacić sałatkę:) Limitem - wyobraźnia;)


Składniki

300 g świeżego jarmużu

2 papryki

Puszka ciecierzycy

Szczypior lub cebula

sól

pieprz

oliwa


Wykonanie


  1. Jarmuż porwać na małe kawałki - odrzucić grube części łodyg. Gotować w osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić.

  2. Paprykę pokroić w kostkę - jak dużą zależy od upodobań. Można sparzyć.

  3. Ciecierzycę odcedzić - jeżeli używamy takiej z puszki - można przepłukać wodą. Jeżeli chcemy sami ugotować ciecierzycę należy zrobić to odpowiednio wcześniej.

  4. Szczypior lub cebulke pokroić.

  5. Wszystko wrzucić do miski, wymieszać. Dodać do smaku sól i pieprz, wymieszać. Polać oliwą i serwować - najlepiej na zimno.


Smacznego!!

149 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page